Σχετικά με τα Άνω Πεδινά

Στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης και βόρεια του Μιτσικελίου χτισμένα στα 960 μέτρα βρίσκονται τα Άνω Πεδινά. Η θέση του χωριού στο κέντρο του χάρτη του Ζαγορίου συνδυαστικά με το παραδοσιακό χρώμα, τα καλοδιατηρημένα σπίτια και αρχοντικά, τα θαυμάσια τουριστικά καταλύματα και η γαλήνη που επικρατεί είναι τα στοιχεία εκείνα που δικαιολογούν την τουριστική κίνηση.

Ιστορία και πληροφορίες

Αρχικά το χωριό ονομαζόταν Άνω Σουδενά. Το 1929 πήρε την τωρινή ονομασία Άνω Πεδινά. Το τοπωνύμιο «Σουδενά» προέρχεται από το σλαβικό Studend που σημαίνει ψυχρός, παρετυμολογία της λέξης Σούδα.

Το χωριό, είναι ήδη γνωστό από το 1361 και αναφέρεται στο χρυσόβουλο (διαταγή) του Σέρβου ηγεμόνα Συμεών, με το οποίο αναγνωρίζει στον Ιωάννη Τσάφα Ουρσίνη την κατοχή εκτεταμένων περιοχών στην Ήπειρο. Ωστόσο, είναι άγνωστο πότε χτίστηκε αρχικά.

Από το χωριό κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο δάσκαλος του Γένους και εθνικός ευεργέτης Νεόφυτος Δούκας (1760-1845), κληρικός και λόγιος, διευθυντής της Σχολής Βουκουρεστίου και πρώτος διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, και ο Ιωάννης Λαμπρίδης (1839-1891), ιατροφιλόσοφος, δωρητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετητής του ηπειρώτικου πολιτισμού.

Τι να δείτε στα Άνω Πεδινά

Στην είσοδο του χωριού είναι χτισμένη η μονή Ευαγγελίστριας, φρουριακής μορφής. Το καθολικό αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, οικοδομήθηκε σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή το 1793 και ιστορήθηκε το 1809.

Το χωριό στις 29-8-1944 το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να καταστραφούν 4 σπίτια με ένα θύμα. Άλλα σημαντικά μνημεία του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1793) και το παλιό σχολείο όπου στεγάζει τη βιβλιοθήκη του Νεόφυτου Δούκα όπου φιλοξενούνται σπάνια συγγράμματα. Από το 1934 λειτουργούσε η «Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή» όπου γινόταν μαθήματα υφαντικής μέχρι το 2006, οπότε και έκλεισε, λόγω έλλειψης μαθητριών.

Ένα πανέμορφο ορεινό χωριό

Τα Άνω Πεδινά έχοντας σαν φόντο το καταπράσινο ορεινό τοπίο και με την υπέροχη Ζαγορίσια αρχιτεκτονική τους αποτελούν την τέλεια επιλογή για την απόδραση σε ένα διαφορετικό σκηνικό. Ένα πολύ όμορφο χωριό με επιβλητικά αρχοντικά, εκκλησίες και πλατείες, φιλόξενους κατοίκους και πολλές μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο χρόνο. Το χωριό είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς διατηρεί την χαρακτηριστική ζαγορίτικη αρχιτεκτονική.