«Ο τόπος πίσω από τα βουνά»

Η λέξη Ζαγόρι προέρχεται από την Σλαβική πρόθεση Za που σημαίνει «πίσω» και το ουσιαστικό gora που σημαίνει «βουνό» το οποίο με την σειρά του είναι παραφθορά του ελληνικού όρος.

46 χωριά διάσπαρτα σε περίπου 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περικλειόμενα από τα Ηπειρωτικά βουνά, με μοναδικά χαρακτηριστικά απόκεντρης ταυτότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η περιοχή αποτελεί μια ξεχωριστή οικιστική, ιστορική και πολιτιστική ενότητα με αυθεντικές ελληνικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα ξεχασμένα από τον χρόνο. Παράλληλα με τους καλοσυνάτους ανθρώπους του, το Ζαγόρι είναι ευλογημένο με την τεράστια φυσική ποικιλομορφία του. Η εξαιρετική και μοναδική πανίδα και χλωρίδα του, το φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο στον κόσμο μαζί με τον πιο καθαρό ποταμό της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη, είναι αναπόσπαστα τμήματα του Γεωπάρκου της UNESCO Βίκου-Αώου και βασικές συνιστόσες του μεγαλύτερου εθνικού πάρκου της Ελλάδος, του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, στο οποίο πλήρως ενσωματώνεται το Ζαγόρι.

Το καταπράσινο τοπίο, τα σπάνια είδη ζώων και πουλιών, οι χαράδρες με τα κρυστάλλινα νερά των ποταμών, η ξεχωριστή αρχιτεκτονική, η εκτενής χρήση των λιθόστρωτων μονοπατιών καθώς και τα εξαιρετικής τέχνης και ομορφιά τοξωτά γεφύρια, χαρακτηρίζουν την περιοχή και όλα μαζί σχηματίζουν τον κρυμμένο θησαυρό που ονομάζεται Ζαγόρι, έναν ίσως από τους πιο γραφικούς προορισμούς σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.